Етиопия - люлка на човечеството

Етиопия - Адис Абеба
Етиопия спокойно може да се нарече Люлката на човечеството. На нейна територия са открити най-ранните следи на човешко присъствие и най-вероятно оттук е започнало разпространението на хомо сапиенс. По време на пътуването ще опознаете културата, бита, историята и природата на Етиопия, посещавайки столицата Адис Абеба и още дестинации в държавата: Бахир Дар – изворът на най-дългата река в Африка – Синият Нил; Гондар (ЮНЕСКО) – Камелот на „Черния континент“ със своите замъци от XVII век; Планината Симиен - „Покривът на Африка“; Лалибела (ЮНЕСКО) – дом на скални църкви и вторият свещен град за християните след Йерусалим; национален парк Ауаш – изключително биоразнообразие; племето Афар; укрепеният град Харар, смятан за един от четирите свещени града за мюсюлманите... Програмата представя най-пълното лице на тази древна държава – богата палитра от природа, култура, история и автентична самобитност.
Адис Абеба-Бахир Дар-Гондар-Симиен-Лалибела-Адис Абеба-Ауаш-Харар
Маршрут

01.09.2023-пт. 1 ден София → Рим

Програма

В 19:05 ч. полет AZ521 от София. Кацане в Рим в 20:00 ч. В 22:40 ч. полет ЕТ 727 от Рим.

Маршрут

02.09.2023-сб. 2 ден → Адис Абеба

Програма

В 06:10 ч. кацане в Адис Абеба или Новото цвете, както се превежда името му. Градът е основан през 1886 г. от император Менелик II и съпругата му, която построява тук църква през 1879 г. В наши дни една четвърт от населението на африканската държава живее в столицата, която е разположена на 2 400 м.н.в. и това я прави третата най-висока столица в света.
Трансфер и настаняване. Обиколка на столицата, но за да се насладим напълно, първо ще отидем до планината Ентото, където император Менелик II построява двореца си, преди да основе столицата Адис Абеба. На високата 3200 м. планина има засадени евкалиптови гори, които са наричани „белите дробове“ на града. Освен заради главозамайващата гледка, тук сме, за да видим църквата и музея „Дева Мария“. Спускаме се към новия град, за да стигнем до етнографския музей с огромна колекция експонати на различните култури, съжителстващи в Етиопия. Следва Националният музей, където са изложени останките на най-стария жител, ако не на света, то поне в Етиопия – Луси. На 24.11.1974 година Доналд Джонсън и Том Грей след разкопки решават да минат по заобиколен път до колата си. Съвсем случайно виждат предната част от кост, която се подава от земята. След две седмици разкопки намират няколкостотин костици от скелета на хуманоиден женски индивид. Останките датират отпреди 3,2 мил. години, затова често наричат обекта „Бабата на човешкия род“. Кръщаването ѝ с името Луси идва от факта, че по време на отпразнуването на това откритие, учените слушали постоянно песента на The Beatles “Lucy In The Sky With Dimonds”. Съвсем близо до музея е църквата „Света Троица“, където са положени останките на последния император на Етиопия – Хайле Селасие. Огромно е значението му за народа, тъй като той провъзгласява първата конституция на Етиопия, която лишава монарха от някои права и гарантира известни демократични права и свободи на управляващата класа, а след окупацията на родината му от страна на Италия през 1935 година, се опитва да се съпротивлява, като изпраща напразна молба за помощ на Обществото на народите. След този неуспех заминава в изгнание във Великобритания и на следващата година подпомага британците в региона, което довежда до освобождаване на Етиопия. Връща се на власт през 1942 година и започва възстановяване на държавата. Някои от основните му постижения са голямата поземлена реформа, освобождаването на робите, въвеждане на избирателно право и преработване и разширяване на Конституцията на страната. Името му в превод означава „Могъществото на Светата троица“, а още е наричан „Крал на кралете“, „Побеждаващият лъв на племето юда“ и „Богоизбраният“. Нощувка

Маршрут

03.09.2023-нд. 3 Ден Адис Абеба → Бахир Дар

Програма

Закуска и трансфер до летището за полет в 09:15 за Бахир Дар. Кацане в 10:30 ч. Името на града в превод от амхарски (вторият най-разпространен семитски език в света след арабския) означава „морски бряг“. Това е един от най-атрактивните градове в страната с широки улици с палми и огнени дървета (Delonix regia), разположен край южния бряг на езерото Тана, откъдето води началото си най-голямата река в Етиопия Сини Нил. След настаняването ще се разходим с лодка по езерото Тана - най-голямото езеро в Етиопия и ще видим островите в него, на 20 от които (от общо 37) има християнски манастири на над 800 години. След това се оправяме към водопада Сини Нил (Tis-Isat), разположен на 30 км от града. След около 20 минутна разходка се озоваваме пред водопада, едно от природните чудеса на Етиопия. Оттук Сини Нил, който захранва 85% от водата на река Нил, започва дългия си път до Средиземноморието. Връщане в хотела. Нощувка.

Маршрут

04.09.2023-пн. 4 ден Бахир Дар – Гондар

Програма

Закуска и отпътуване за Гондар. Обзорна екскурзия на Гондар, за да видим замъците на Гондар от XVII век. Най-големият и атрактивен замък е на император Фасиледес, построен от майстори от Индия и Португалия, а веднага след него е замъкът на император Лиасу – най-титулуваният от владетелите на Гондар. Следва откритата баня на Фасилидес и цветната църква Дебре Берхан Селасие – най-известната църква от XVII век, чието име в превод е „Света Троица върху планина от светлина“. И наистина, църквата има дебели каменни стени, два купола, врати арки и уникални, сиящи фрески, заради които я наричат “Сикстинската капела на Абисиния“. Според легенда тя е била близо до разрушаване, когато судански дервиши завоеватели се озовали пред нея, но огромен рояк пчели се появил и прогонил нашествениците.

Маршрут

05.09.2023-вт. 5 ден планината Симиен

Програма

След закуска отпътуваме за Санкабер – част от планината Симиен, като по път ще спрем в село Уолека за посещение на местните израелци Бете от Фелаша, известни с грънчарството и местната синагога. Те са етиопски юдеи, приели еврейската вяра и претендиращи, че са с произход от Менелик I, син на царицата на Сава и цар Соломон. Най-вероятно техните предци са местни хора от Агау в Етиопия. Те остават верни на юдаизма след приемането на християнството в царство Аксум през IV век. По-късно са преследвани и принудени да се оттеглят в района Фелаша около езерото Тана в северна Етиопия. Запазват частична независимост до XVII век, когато император Сусениос ги съкрушава напълно и конфискува земите им. Условията се подобрили в края на XIX век. По това време няколко десетки от тях живеели край езерото Тана. Мъжете на Фелаша традиционно са ювелири, тъкачи и фермери, а жените са известни с керамиката.
Националния парк Симиен е един от най-хубавите в Етиопия и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Хилядолетната ерозия тук е създала едни от най-живописните пейзажи – скалисти масиви, достигащи до 4620 м., прорязани от улеи и ждрела, спускащи се шеметно надолу към тучни пасища и широки долини, обитавани от различни ендемични видове растения, животни и птици.
Ще имаме възможност да се насладим на прекрасната гледка към планината и местообитанията на различни видове маймуни като бабуините гелада – близки родственици на павиана, обитаващ високопланинските райони на Етиопия и Еритрея, както и гигантската птица ламергейер или брадат лешояд – най-едрата дневна граблива птица, за съжаление в Червения списък на световнозастрашените видове. Гледката от “покрива на Африка“, както наричат това място, е пленително зашеметяваща. Връщане в Гондар. Нощувка.

Маршрут

06.09.2023-ср. 6 ден Гондар – Лалибела

Програма

След закуска отпътуване от Гондар за Лалибела по едни от най-впечатляващите и живописни части от страната. По пътя ще спрем, за а посетим обществото Аврамба, създадено през 1980 година, като място за справяне с бедността и полагане на основите на равноправие между половете. Тук, за разлика от другите части на страната, където жената е в подчинено положение спрямо мъжа, можете да видите мъж да готви, а съпругата му да оре. Фактът, че нейните членове работят заедно и са усърдни, дисциплинирани и уверени в себе си, я прави различна от другите социални обединения. Жените имат равни права с мъжете и няма разлика в разделението на труда между двата пола. Всички хора в общността нямат религия, което условие тотално липсва при другите общности в Етиопия. Аврамба вярват в упоритата работа и в доброто отношение между хората. Пристигане в Лалибела след обяд. Настаняване и нощувка.

Маршрут

07.09.2023-чт. 7 ден Лалибела

Програма

След закуска започва нашата обиколка на града. Лалибела (обект на ЮНЕСКО) – вторият най-свещен град в Етиопия след Аксум, етиопското съответствие на прочутата Петра в Йордания. Лалибела се е появила тук преди около 1000 год. и е трябвало да стане Новият Йерусалим в отговор на завземането на последния от мюсюлманите, затова много от сградите тук са построени по образец на Йерусалим и носят библейски имена, даже преминаващата през града река се нарича Йордан. В града има 13 църкви от XII-XIII век, издълбани в розовите гранитни скали, с покриви на равнището на терена и декорирани с добре съхранени стенописи. Построени са в рамките на столетие и са истинско архитектурно чудо на Етиопия. Всяка от тях е изградена в специфичен архитектурен стил и са свързани помежду си с лабиринт от тесни проходи и тунели в скалите, множество странични крипти, галерии и пещери. В единия ъгъл на комплекса е най-голямата съществуваща монолитна скална църква в света – Бет Медане Алем (Храмът на Христос Спасителя) и е построена така, че да наподобява гръцки храм. В един от ъглите ѝ има три празни гроба, символизиращи тримата патриарси на религията – Авраам, Исак и Яков. Освен Бет Медане Алем, в която се пази 800-годишен златен кръст, принадлежал на цар Лалибела, ще видите Бет Мариам (Църквата на Дева Мария). В средата ѝ се издига колона, за която има легенда. В едно от виденията на цар Лалибела се явява Христос. Докосвайки тази колона, по нея се появяват надписи за минали и бъдещи събития, историята на началото и края на света. Владетелят нарежда да обшият с плат колоната, защото не всеки простосмъртен е готов да види тези думи. В нея има и реплика на гробовете на Адам и Исус. Една от най-почитаните църкви е тази на Бет Гиоргис (Свети Георги), който е покровител на Етиопия. Издълбана е в дълбок ров, чието дъно наподобява кръст с размери 12,5 м на 12 м. Твърди се, че в камъка на входа все още може да се види отпечатък от копитото на коня на светеца. Вътре има стенопис на Св. Георги, който убива змея, както и барелефи с кръстове и светци. Бете Емануил е вероятно бивш царски параклис и е най-харесваната църква от историците, заради впечатляващия екстериор. Следва Бете Марк, църквата на Свети Марк, за която се предполага, че в миналото е ползвана за затвор. Ще видим и Бете Аба Либанос – църквата на игумена Либанос, чиято уникалност е в това, че само покривът и подът са свързани с пластовете. Интересно е, че макар отвън да изглежда голяма, всъщност интериорът е много малък. Издълбаните ъгли в кубичните капители представляват ангелски очи. Според легендата е построена за една нощ от съпругата на цар Лалибела, Мескел Кебра, с помощ от ангели господни. Последната църква от южната група комплекси е Бете Габриел–Рафаел, посветена на ангелите Гавриил и Рафаил. Предполага се, че е бивш царски дворец и е свързана със свещена пекарна. Нощувка.

Маршрут

08.09.2023-пт. 8 ден Лалибела - Адис Абеба

Програма

След закуска екскузия до Ашетон Мариам. Манастирът е разположен в планината Абуна Йосеф на над 3000 метра и един от най-високите в Етиопия. Според някои това е първият опит на крал Лалибела да построи църква, докато други изследователи го приписват на неговия наследник крал Наакуто Лааб. Истинската привлекателност на манастира, сравнен със скалните църкви в града, е местоположението му – невероятната планинска природа, сред която се намира.
Връщане в Лалибела и полет в 13:10 за Адис Абеба. Пристигане в столицата в 14:10. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

Маршрут

09.09.2023-сб. 9ден Адис Абеба – Ауаш

Програма

След закуска отпътуваме за национален парк Ауаш (ЮНЕСКО). Намира се на 200 км. източно от столицата Адис Абеба и се простира на територия от над 827 кв.км., а по-голямата му част се намира на 900 м.н.в. На негова територия се простират акациеви гори и пасища, а магистралата Адис Абеба – Дире Дава го разделя на две части. Ауаш е дом на повече от 81 вида бозайници и 43 вида влечуги. Видове, които могат да се наблюдават, са тръбозъби, земни вълци, каракали, сервали, хипопотами, петнисти и ивичести хиени, лъвове, леопарди, гепарди, водни биволи, видри, скални дамани, павиани, бабуини и др. В долините и клисурите на река Ауаш се срещат и нилски крокодили, а в крайречните гори и скални питони. Единственият вид костенурки са леопардовите, които обитават пасищата на саваните. Разпространени са и гекони, сцинкове, агами, змии и варани. В национален парк Ауаш разнообразието на птици е огромно. Над 453 вида ендемични вида като сомалийски щрауси, гребенисти франколи, белоглави биволски тъкачи, абисински земен носорог и др. могат да бъдат наблюдавани по време на сафарито.
Настаняваме се в лоджа веднага след пристигане на територията на парка и се отправяме на сафари, за да се насладим на богатството на тази част от Етиопия.
Вечеря и нощувка.

Маршрут

10.09.2023-нд. 10 ден Ауаш - Харар

Програма

След ранна закуска се отправяме за още едно сафари по ранина в територията на национален парк Ауаш. След това отпътуваме за Харар. Векове наред Харар е бил важен търговски център и е четвърти свещен град на исляма. В него има 82 джимии, датирани от 10 век. Старата укрепена част на Харар е обект на ЮНЕСКО. След пристигане настаняване в хотела и ни предстои твърде любопитно преживяване. Вечерта късно ще отидем хората-хиени, които хранят хищниците всяка нощ току до стените на града. Тази традиция е започнала преди много години и предотвратява нощния лов на хиените, за да не търпят местните жители загуби.
Нощувка.

Маршрут

11.09.2023-пн. 11 ден Харар

Програма

Закуска и обзорна екскурзия на Харар. Ще започнем с разходка из земите около града, а после през колониалния европейски квартал на Стария град. Разположен на хълм сред буйна растителност и части от сомалийска пустиня, впечатляващия укрепен Харар е пълен с ислямска и християнска история. Основан е между 7 и 11 век и бързо се разраства до център на ислямската култура и религия. Свещен град за исляма е редом с Мека, Медина и Йерусалим. В стария град има 90 светилища. Едно от тях наподобява дърво, други са оцветени в зелено, издигащи се край улиците. Ще посетим Културния център Артюр Рембо – френски поет, един от най-великите представители на първо поколение френски симовлисти, който е избягал от Франция и изживял последната си година в Харар като търговец на кафе и е имал нелегален бизнес с оръжие. Центърът е разположен в красиво имение и къщи, малка библиотека. Ще посетим националния музей в Харар и къщата на Рас Маконен – баща на Хаиле Селасие.

Маршрут

12.09.2023-вт. 12 ден Дире Дауа → Адис Абеба

Програма

След закуска отпътуваме за Дире Дауа, но преди това ще спрем в най-големия етиопски пазар на открито в Ауедей. Полет ET363 в 12:25 от Дире Дауа и кацане в Адис Абеба в 13:15. Посещение на пазара за дрехи Широ Меда и пазара Меркато – най-големият пазар под открито небе в Африка. Преди да се сбогуваме с Етиопия ни очаква вечеря в традиционен етиопски ресторант с фолклорни танци, характерни за различни племена, както и типична кафеена церемония. Трансфер до летището

Маршрут

13.09.2023-ср.13 ден Адис Абеба → Рим → София

Програма

В 00:05 ч. полет ET726 oт Адис Абеба. Кацане в Рим в 05:35. Излитане с AZ520 в 15:25 и пристигане в София в 18:15.

01.09.2023 - 13.09.2023 - 8066 лв.
в двойна стая в единична стая
4124€ / 8066 лв. 4533€ / 8865 лв.
Цените включват:


 • Самолетни билети с редовен полет на Етиопски авиолинии София – Рим – Адис Абеба – Рим – София с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см.;

 • Самолетни билети на Етиопски авиолинии за вътрешните полети Адис Абеба – Бахир Дар, Лалибела – Адис Абеба, Дире Дава – Адис Абеба с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см. и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см;

 • 10 нощувки – 2 в Адис Абеба, 1 в Бахир Дар, 2 в Гондар, 2 в Лалибела, 1 в национален парк Ауаш, 2 в Харар

 • 10 закуски, 8 обяда и 2 вечери;

 • Всички трансфери по маршрута;

 • Tранспорт по маршрута;

 • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:

 • Обзорна екскурзия на Адис Абеба;

 • Разходка с лодка по ез. Тана в Бахир Дар и посещение на водопада Сини Нил;

 • Обзорна екскурзия на Гондар и посещение на цветната църква Дебре Берхан Селасие;

 • Екскурзия в планината Симиен с посещение на селото Уека – дом на местните юдеи;

 • Посещение на общността Аурамба;

 • Обиколка на Лалибела и запознаване с историята на част от характерните за Етиопия църкви;

 • Сафари в национален парк Ауаш;

 • Обзорна екскурзия на укрепения град Харар;

 • Фолклорна вечеря с традиционни ястия и танци от различните етнически групи на Етиопия и традиционна церемония по поднасяне на кафе;

 • Местни екскурзоводи на английски език;

 • Скаути по време на пътуванията в националните паркове;

 • Придружаващ местен водач по време на цялото пътуване;

 • Водач-преводач от фирмата;

 • 1 литър бутилирана вода на ден;Допълнително се заплащат:
Виза за Етиопия – 108 лв.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв.

Цената не включва:


 • Допълнителни екскурзии и посещения;

 • Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, сервитьорите, хотелите и други лични разходи;

 • Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с COVID-19 – цената се формира въз основа възрастта на туриста. Информация ще получите при записване;

 • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19

Социални Мрежи
Vectra Travel Logo
IATA Logo Inovations Logo
Начало | Топ оферти | Празнични оферти
Съгласно закона за електронната търговия, този сайт е с рекламна цел и съгласно чл. 80 от ЗТ.може да получите повече информация в нашите офиси и офиси на партнъорите ни.